Dowiedz się, jak zrobić NAJLEPSZY szybki makaron czosnkowy. Obciążone tonami zielonej cebuli, drobno zmielonym czosnkiem i smażone w gałce masła. Jest tu kilka nietypowych składników, ale zaufaj mi, to najlepsze kluski czosnkowe, jakie kiedykolwiek zjesz! Gotowe w około 15 minut!
Składniki
- 3 łyżki stołowe masła + 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 6-8 świeżych ząbków czosnku, zmielonych (my zawsze używamy 8)
- 2 szalotki, tylko zielona część (cienko pokrojone)
- 1-2 łyżki sosu rybnego
- 1-2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka cukru granulowanego
- 1/4 szklanki rozdrobnionego parmezanu
- 225g makaronu
- smażony czosnek, na wierzch
Jak zrobić makaron czosnkowy?

Rozpuścić masło: Podgrzej duży garnek z wodą i pozwól mu dojść do wrzenia, ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami z opakowania, odcedź i odstaw na bok. Podczas gdy woda się gotuje, weź dużą, nieprzywierającą patelnię i umieść ją na średnio-niskim ogniu. Dodaj masło, oliwę, czosnek i cebulę. Pozwól, aby masło połączyło się z czosnkiem przez 5-7 minut, często mieszając. Czosnek powinien ledwo skwierczeć, nie chcesz, aby się zrumienił.
Makaron czosnkowy: Podczas gdy czosnek idzie, chwyć małą miskę i wymieszaj razem sos rybny, sos ostrygowy i cukier. Kiedy czosnek jest gotowany, dodaj ciepła do średniej-wysokiej, mieszać w przygotowanym sosie; niech gotować przez 30 sekund. Dodaj przygotowany makaron i wymieszaj z parmezanem. Pozwól makaronowi gotować się przez minutę, aby wchłonął cały smak. Na koniec dodaj smażony czosnek i podawaj natychmiast! Ten smak jest jak nic innego, czego nigdy nie będziesz miał.