Barwniki spożywcze

Niektóre substancje dodawane do produktów spożywczych, w celu ich przechowania lub obróbki, mogą być szkodliwe dla zdrowia. Szczegóły dotyczące barwników spożywczych powinny być widoczne na etykietach produktu. Barwniki te mogą wywołać alergię lub nasilić atak astmy, dlatego ważne jest, aby sprawdzić je i upewnić się, że są bezpieczne.

Barwniki spożywcze są naturalnymi substancjami, które mogą nadawać produktom żywnościowym różnego rodzaju barwy. Mogą one wyostrzyć pierwotny kolor jedzenia lub przywrócić mu go po utracie. Na etykietach spożywczych oznaczane są symbolem E oraz liczbami od 100 do 199.

Barwniki spożywcze to:

  • Barwniki organiczne pochodzenia naturalnego.
  • barwniki, które są dokładnie tak samo jak naturalne,
  • Barwniki organiczne syntetyczne są często stosowane do produkcji farb, lakierów i innych produktów.

Kolory nieorganiczne.

Używanie barwników spożywczych zgodnie z odpowiednimi procedurami może zagwarantować bezpieczeństwo.

Przy stosowaniu barwników spożywczych obowiązują określone przepisy. Parlament Europejski i Rada (WE) wydały Rozporządzenie nr 1333/2008 w dniu 16 grudnia 2008 r., które reguluje użycie substancji dodatkowych do żywności, a także Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. dotyczące dozwolonych substancji dodatkowych. Te przepisy dotyczą stosowania barwników spożywczych.

Aby zapewnić bezpieczeństwo stosowania barwników, obowiązują prawa i przepisy, których celem jest ochrona ludzi przed skutkami spożycia żywności z niedozwoloną substancją barwiącą. Należy je przestrzegać, aby uniknąć tragedii i uratować ludziom życie.

Bezpieczeństwo używania barwników jako składników żywności jest regulowane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Jeśli EFSA pozytywnie zatwierdziła barwniki do obrotu, oznacza to, że zostały one dogłębnie przebadane pod kątem toksykologicznym i sprawdzone pod kątem rakotwórczości, wpływu na metabolizm, rozwój lub reprodukcję człowieka. Symbol E wskazuje, że są one bezpieczne do spożycia.

Wizja zdrowych produktów spożywczych jest dla nas istotna, dlatego na podstawie badań toksykologicznych określamy dozwoloną dzienną dawkę barwników, która jest bezpieczna i nie wywołuje skutków ubocznych.

Każdy produkt na etykiecie oznaczony jest symbolem ADI, co wskazuje maksymalną ilość spożycia danego barwnika na każdy kilogram masy ciała.

Kiedy jesz produkty barwione, ważne jest, aby zwrócić uwagę na ilość barwnika. To samo dotyczy innych produktów spożywczych, które są składnikami Twojego codziennego menu. Zadbaj o to, by wszystkie te produkty były razem śledzone i mierzone.

Naturalne substancje barwiące

Barwniki naturalne są pozyskiwane z ekstrakcji roślinnych lub wyciągów zwierzęcych, które występują w przyrodzie. Inni barwniki odpowiadające tym naturalnym są otrzymywane syntetycznie poprzez biotransformację substancji obecnych w roślinach.

Większość barwników naturalnych jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia człowieka. Nie wywołują one żadnych skutków ubocznych ani innych niepożądanych reakcji.

Barwniki naturalne dzielą się na sześć grup:

  • Barwniki antocyjanowe, czyli flawonoidy.
  • Izoprenoidowe barwniki, zwane karotenoidami,
  • Przykładowymi barwnikami chinoidowymi są koszenila.
  • Porfiryny, czyli barwniki chlorofilowe i chlorofiliny,
  • Na przykład betanina, barwniki betalainowe
  • Inne źródła barwników naturalnych, takie jak kurkumina i ryboflawina, są również często wykorzystywane.

Barwniki syntetyczne są wykorzystywane w wielu gałęziach przemysłu do celów dekoracyjnych i estetycznych. Można je znaleźć w różnych produktach, takich jak farby, tworzywa sztuczne, akcesoria domowe i odzież. Są one również używane do oznaczania środowiska i informowania ludzi o zagrożeniach bądź w celu nadawania kolorów fitosanitarnych.

Barwniki chemiczne uzyskuje się głównie zmieniając i przetwarzając związki takie jak azowe, ksantanowe czy chinolinowe. Ze względu na ich potencjalnie szkodliwy wpływ na ludzki organizm, do produkcji żywności dopuszczonych jest tylko 15 syntetycznych barwników.

W przeciwieństwie do naturalnych barwników, sztuczne mają wiele zalet, w tym silniejszy efekt barwienia i zdolność do znoszenia zmian temperatury i naświetlania. Dodatkowo, są one dużo tańsze niż ich naturalne odpowiedniki.

Z powodu doniesień o destrukcyjnym wpływie barwników syntetycznych na zdrowie dzieci i rozwój alergii, Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności stale obniża limity ADI dla tych substancji.

Wiemy, które barwniki trzeba omijać

Koszenila (E120) to barwnik, który jest powszechnie stosowany w żywności i napojach. Jest to naturalny składnik pochodzenia roślinnego, zazwyczaj uzyskiwany z kwiatów lub owoców cytrusowych.

Większość barwników naturalnych daje uczulenie lub inne skutki uboczne, ale są też takie, które mogą mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia. Na przykład po spożyciu koszenili często obserwuje się reakcje alergiczne i anafilaktyczne.

Koszenila jest pozyskiwana z pancerzyków owadów. Aby z niej skorzystać, należy ją wysuszyć i zmielić. Tak przygotowana substancja może służyć jako barwnik o czerwonym kolorze.

Stwierdzono, że to nie sam barwnik, ale jego zanieczyszczenie białkami jest przyczyną uczuleń.

Istnieje również przypuszczenie, że uczulający efekt koszenili bierze się stąd, gdy łączy się ją z białkami endogennymi, takimi jak albumina. To natomiast powoduje, że staje się ona pełnym antygenem, a w tej postaci może działać drażniąco na układ immunologiczny.

Barwnik E160B

Annato to barwnik z rodziny karotenoidów, który może powodować objawy alergii u osób go spożywających. Charakteryzuje się on pomarańczowo-żółtym odcieniem i służy do barwienia serów, wędzonych ryb, wyrobów piekarniczych i napojów.

Ten związek chemiczny może powodować reakcje alergiczne takie jak pokrzywka lub obrzęk naczynioruchowy, ale zazwyczaj nie jest to efekt samych substancji. Większość zanieczyszczeń pochodzi z białka wyizolowanego z ekstraktu z nasion.

Southampton zapewnia wysokiej jakości barwniki

Z działaniami szkodliwymi dla zdrowia wiążą się szczególnie następujące barwniki:

  • Żółcień chinolinowa (E104) jest dodatkiem do żywności
  • Żółcień pomarańczową FCF (oznaczony E110)
  • E102 jest syntetycznym barwnikiem spożywczym
  • Azorubiny (oznaczone jako E122) to
  • Czerwień Allura AC (oznaczona E129)
  • Czerwień koszenilową (E124)

Barwniki, które są często stosowane w produktach spożywczych i zabawkach dla dzieci, mogą mieć negatywny wpływ na ich zdrowie. Badania przeprowadzone przez Uniwersytet Southampton wykazały, że barwniki te mogą powodować nadaktywność i problemy z koncentracją u dzieci. Z tego powodu Unię Europejską zmuszono do umieszczania ostrzegawczych etykiet na produktach zawierających barwniki, informujących o możliwych skutkach ubocznych.

Ponieważ nadmierne stosowanie tych barwników może być niebezpieczne, ograniczono miarę bezpiecznego dziennego spożycia (ADI) żółcieni pomarańczowej i czerwieni koszenilowej, która wynosi mg/kg masy ciała.

Niestety, w przypadku innych barwników takich zmian nie dokonano. Żółcień pomarańczowa i czerwień koszenilowa często są używane w słodkich napojach, co może stanowić ryzyko przedawkowania. Oprócz napojów, żółcień pomarańczowa pojawia się również w gumach do żucia, żelkach i marmoladach.

Tartazyna i azorubina to nie tylko składniki w napojach. Występują one również w miodzie sztucznym, esencjach owocowych i proszkach. Niestety ich obecność może mieć bardzo negatywny wpływ na ludzkie zdrowie, ponieważ powodują działanie hepatotoksyczne i cytotoksyczne, a także mogą być przyczyną…

Pokrzywka to jeden z najczęstszych objawów alergicznych. Może mieć różne postaci, w tym swędzenie, zaczerwienienie lub obrzęk skóry. Objawy mogą być powodowane przez szereg alergenów i czynników zewnętrznych, takich jak kurz lub sierść zwierząt.

Migrena jest bardzo uciążliwą dolegliwością, która może powodować silny ból głowy. Można jej zapobiegać poprzez unikanie czynników wyzwalających, w tym stresu, braku snu i napięcia emocjonalnego. W razie potrzeby leki przeciwbólowe i terapia farmakologiczna mogą pomóc złagodzić objawy.

A także egzemy

Możemy wspólnie pracować nad zwalczaniem tych objawów, takich jak brak koncentracji i nadmierna aktywność.

Produkty zawierające żółcień chinolinową są dostępne wszędzie i każdy może przekroczyć docelowo dzienną dawkę ADI. Należy jednak uważać, ponieważ ten składnik może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka – prowadzić do alergii lub nasilać astmę.

Możemy ją znaleźć w różnych napojach izotonicznych i słodyczach.

  • Ertrozyna (E127) jest syntetycznym barwnikiem, który jest szeroko stosowany w produkcji żywności i napojów. Ma intensywny czerwony kolor i może być stosowany do wielu celów technicznych, takich jak poprawa trwałości i stabilności barwników lub zapobieganie utlenianiu się składników żywności.

Można go znaleźć w wędlinach, przetworzonych owocach i nawet w pastach do zębów.

  • Zieleń Brylantowa (E142) to jeden z pigmentów, który jest dodawany do wielu produktów spożywczych. Ten rodzaj barwnika służy do nadania jasnej, ciemnozielonej barwy pokarmu lub napojowi.

Przez to, co obfite może:

  • powodować zmęczenie
  • przyczyniać się do zaostrzenia astmy
  • powodować alergii
  • lub pogarszać objawy anemii.